Image
image
image
image


 


- Județul BOTOȘANI

- Județul IAȘI

- Județul VASLUI

- Republica MOLDOVA


Pensiunile din afara marilor orașe sunt, de regulă, mai mult decât o afacere. Sau o afacere pornită din proverbiala omenie și ospitalitate a moldovenilor care, dintotdeauna, au găsit că e o bucurie și o cinste când cineva le trece pragul.

3d a rte

Fie doar și faptul că fiecare casă tradițională avea o cameră – casa mare- gândită și cu strictețe păstrată doar găzduirii oaspeților, și înțelegem modul în care era perceput, în vechime, cel ce vine de la drum. Pentru el se găseau întotdeauna cele mai alese mâncăruri, vin pe săturate și o vorbă bună.

În mare parte dintre casele care astăzi își așteaptă oaspeții, atmosfera este aceeași, cu deosebirea că aproape toate pensiunile dispun de condițiile și facilitățile obișnuite confortului citadin.

Dincolo de tinhna și aerul curat de la țară, oaspeții se vor putea bucura de bucatele tradiționale recunoscute, preparate în casă (borșul moldovenesc, pârjoalele, tochitura, poale-n brâu, cozonac) și de vinul de casă, curat și natural, cu un buchet variat de arome, niciodată lipsind de la masă.

În cele mai multe cazuri, decorul camerelor reface atmosfera din casa bunicilor: mobilierul tradițional din lemn, păretare și covoare de lână, perne brodate și ștergare încadrând icoane, mirosul lemnului ars în sobă pot rămâne amintiri către care gândul să se întoarcă, în căutarea clipei de relaxare.

Un popas la una dintre pensiunile rurale poate fi, dealtminteri, un prilej de a participa direct și de a vedea, la ele acasă, ceremonii și tradiții păstrate din vechime, centrul de interes fiind, bineînțeles, obiceiurile de iarnă și cele din preajma Paștelui.

3 d arte

 

 

 

 

 

 

 

 


 


image