Image
image
image
image


 


Regiunea viticolă a Dealurilor Moldovei include plantațiile de pe plaiurile moldave, începând de la Hlipiceni (jud.Botoșani) până la Timboiești (jud. Vrancea) și Smârdan (jud. Galați). Pe această suprafață variază atât ecoclimatul cât și solul, generând diferențe apreciabile ce se reflectă în cantitatea și calitatea producției viti-vinicole obținute. În ansamblul său, ecoclimatul, cu puternice influențe est-europene, este caracterizat prin resurse heliotermice cu valori superioare, comparativ cu cele ale regiunii viticole, în timp ce resursele hidrice sunt evident mai mici. Clima, solul și expoziția constituite, pe teritoriul Moldovei istorice (la vest și est de Prut) factori determinanți ai reușitei culturii viței de vie și ai calității vinurilor.
O importantă premisă a calității și originalității vinurilor este cea a soiurilor care stau la baza producerii lor, asociate în sortimente potrivit vocației fiecarei podgorii, cultivate pe soluri diferite: sol calcaros la Cotnari și Bucium, nisipos, argilos (Huși) sau solul basarabean, bogat în humus.
Podgorii și centre viticole de renume sunt, în Moldova de dincoace de Prut,  podgoria Cotnari, podgoria Iași, cu centrele sale viticole Copou, Bucium, Uricani si Comarna, precum și centrele viticole independente Plugari si Probota, podgoria Huși, în cuprinsul căreia se află centrele viticole Bohotin, Averești, Huși, Vutcani și Murgeni, podgoria Colinele Tutovei, alcatuită din centrele Iana, Tutova și Bălăbănesti (ultimul situat în județul Galați).

În Republica Moldova, pe lângă vinuri din soiuri europene recunoscute (Chardonnay, Pinot, Riesling, Cabernet, Aligote) sunt și vinuri autohtone de calitate, din struguri de Rara Neagră, Fetească, Plăvai. Denumirile acestor băuturi cu nerv provin fie de la soiurile de viță de vie, fie de la numele unor vinării vestite de pe harta tării: Purcari, Cricova, Ciumai, Românesti, Cojusna, Mileștii Mici. Vinurile Moldovei s-au făcut cunoscute pe numeroase meridiane, fiind deopotrivă prețuite la mesele regale, în saloanele de lux și la expoziții. La Cricova se găseste cel mai mare beci din lume, un adevărat oraș subteran cu străzi de  peste 100 km. Un alt centru important de vinificație este la Mileștii Mici, în subterane de piatră de circa 50 km. Băutura numita divin de la Cojusna, Purcari, Chișinău, Călărași, Bardar, Bălți, Tiraspol  este doar un exemplu, prin aroma și buchetul sau deosebit, al talentului vinificatorilor moldoveni dar și al darului extraordinar al acestor pământuri.

 

. - Iași și Vaslui

. - Republica Moldova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 
image