Image
image
image
image


 


Obiceiuri și sărbători de vară

Sărbătorile primăverii se încheie cu Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh), numită în Moldova Duminica Mare. La acestă sărbătoare se sfințește teiul (ramuri cu frunze verzi) ce amintește prin forma frunzelor de limbile de foc ce simbolizează în iconografia creștină pogorârea Duhului Sfânt asupra apostolilor. Pentru această sărbătoare țăranii tăiau un miel îngrășat, făcând masă mare la biserică și în gospodărie, pentru a primi rude, prieteni la masă. Sânzâienile, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, pot fi considerate debut al verii, sărbătoarea fiind una dintre celemai iubite de tineri. Acum se practică și divinația cu ajutorul coroanei din flori de sânziene, coroană așezată pe streșina casi pentru a se vedea norocul celei ce a făcut coroana.

3d art e

Sărbători de vară sunt Afinții Apostoli și Sf. Ilie, care au, precum alte sărbători alimente dedicate: cașul dulce pentru sărbătoarea Sfinților Apostoli, merele dulci (sântiliești) și mierea pentru sărbătoarea Sf. Ilie.  Dacă Sfinți Apostoli sunt sărbătoriți cu post pregătitor și sunt patroni ai multor biserici, Sfântul Ilie este o sărbătoare ținută de frică, de frica unui sfânt aspru, mare postitor și care poate încuia și descuia cerul după plac, dar, mai ales, aruncă cu fulgere și trăsnește din căruța cu care brăzdează cerul, fulgere asupra celor ce cutează a lucra în sărbătoare. După sfântul Ilie, țăranii țin Ilie Pălie și Pintilie Călătorul, de la care, cred ei, se călătorește vara.

Schimbarea la Față a Mântuitorului (6 august), praznic împărătesc, este o sărbătoare importantă a calendarului popular, semnele vremii în schimbare fiind puse pe seama sărbătorii. Acum începe să se schimbe vremea, se schimbă vânturile iar apele prind a se răci.

3d arte 3d arte

Sf. Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului - 15 august), sărbătorită după două săptămâni de post aspru (rupt din Postul mare), este o sărbătoare importantă a calendarului popular. În Moldova se face prohodul Maicii Domnului la Vecernia sărbătorii, cu scoaterea epitafului din biserică și purtarea lui în procesiune în jurul acesteia. La prohod femeile aduc flori de grădină, ca la o înmormântare. Acestea sunt apoi împărțite ca binecuvântare tuturor închinătorilor și se pot folosi ca plante vindecătoare și sfințitoare. Sărbătoarea Sfintei Marii dezleagă la nunțile de toamnă, care vor ține lanț până la sfinții Arhangheli (8 noiembrie).

3d arte 3d 3d rta rte

   

 

image
image