Image
image
image
image


 


Sărbători de toamnă

Sărbătorile de toamnă, care încep cu sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci (14 sept), numită popular Ziua Crucii, și se încheie cu Sf. Andrei (30 noiembrie). Ziua Crucii se serbează cu post, după rânduiala Bisericii, dar popular, presupune aplicarea unor reguli tabuuizante: nu se consumă legume și fructa care prin forma fructului sau dispunerea boabelor, a semințelor amintesc de cruce: nuci (miez în formă de cruce, struguri în cruce etc.). tot acum femeile merg în grădină șio pe câmp până la ziua și adună flori și frunze de plante considerate tămăduitoare prin faptul că sunt adunate în ziua Sf. Cruci. Tinerii, mai ales băieții făceau până la ziuă baie în râu, pentru a fi apărați de rele și sănătorși. Tot acum se duc jertfe de fructe la biserică pentru binecuvântarea gospodăriei. Aceasta este și ziua în care se bat nucii, considerându-se că toate nucile se descuie de acum, chiar și cele numite nuci încuiate.

Sărbătoarea Sf. Dimitrie (26 octombrie), numită Sân' Dunitru,  este sărbătoare cu ținere. Este o sărbătoare importantă pentru oieri, căci se aleg oile iar berbecii sunt dați între oi. La Sân' Dunitru se țin moșii de toamnă.

Ovidenia (Vovidenia- Intrarea în Biserică a Maicii Domnului) este o sărbătoare ținută cu sfințenie în satele Moldovei, nu numai pentru că aici Maica Domnului este foarte iubită, ci și pentru credințele populare legate de această sărbătoare, dedicată morților, la care se fac pomeniri, se dă de pomană și se aprind lumânări la morminte. Oamenii cred că lumânările date de pomană acum ard întreg anul.  

Sărbătorile toamnei se încheie cu Andreiu (Sf. Andrei – 30 noiembrie), care sloboade lupii. Altădată sărbătoarea era ținută cu strășnicie de țărani pentru fi protejați de lupi, numeroși în tot spațiul Moldovei,  inclusiv în zonele de șes. Cu Sf. Andrei încep sărbătorile în ajunul cărora fermecătoarele legau și dezlegau farmece, vrăji, iar tinerii practicau divinația în scop marital. La Sfântul Andrei se stabilesc măștile și alaiurile pentru sărbătorile de iarnă, se împacă muzica pentru sărbători (alaiul caprei și baluri). Din acest moment încep pregătirile de colind și cele pentru alaiurile măștilor.

   

image
image