Image
image
image
image


 


Mărțișorul/ Zilele babelor

Sărbătoarea Mărțișorului e una dintre datinile păstrate și practicate încă, de la copii până la cei în vârstă, toți primind cu bucurie ornamentele decorate cu fir alb-roșu în semn de venire a primăverii.

Tradiția dăruirii mărțișorului e foarte veche, pare că vine din calendarul roman când, la 1 Martie era începutul Anului Nou și sărbătoarea femeilor, Matronalia, când soțiile romanilor primeau cadouri.

3d arte 3d arte 3d a

 

La origine, obiectul dăruit era un bănuț de metal găurit, legat cu fir de lână bicolor, ce se purta legat la mână sau la gât și se dădea cu precădere fetelor, femeilor și copiilor, pentru noroc, frumusețe și sănătate. După 9 sau 12 zile, mărțișorul era legat de ramura unui copac tânăr, odată cu roada pomului nascându-se și norocul fostei purtătoare în anul acela. Astăzi, se poartă în piept, șnurul decorând diverse forme ornamentale (de regulă, flori, fluturi, buburuze) și e perceput drept obiect de bun augur pentru anul ce urmează.

Tot la 1 martie, moldovenii mai serbează ziua Babei Dochia, personaj mitologic de care sunt legate previziunile meteorologice și unele privind norocul de peste an. Legenda spune că Baba Dochia a plecat la început de martie, pe munte, cu oile, îmbrăcată în 9 cojoace. Cum vremea se încălzea, baba lepăda, pe rând, câte un cojoc și așa se spune si acum, când mai cad, în zilele de Mărțișor câțiva fulgi, că sunt scuturați de pe haina Dochiei. Ajunsă în vârful muntelui, un ger năpraznic se porni și baba îngheță, prefăcându-se în stană de piatră. Legenda aceasta și altele, care legau numele Dochiei de cucerirea traiană – personajul fiind chiar fiica lui Decebal – înconjură pietrele de forma unor megaliți antropomorfi care se află, sub numele Babele, pe Ceahlău sau în Bucegi.

Despre Dochia vorbesc Dimitrie Cantemir, având în vedere complexul de piatră de pe Ceahlău, și B.P. Hașdeu care atesta obiceiul femeilor de a-și alege o babă, o zi de fapt, între 1 și 9 martie, și în funcție de cât de bună era vremea, își apreciau norocul și traiul pe anul respectiv.

3d art e


image


image
image