Image
image
image
image


 


Ţesutul este un meşteşug documentat pe teritoriul de la est de Carpați încă din Neolitic. Ţesăturile realizate la război vertical, atestă existenţa lui încă din acea perioadă. În mediul rural, acest meşteşug este practicat cu precădere de către femei, atât  pentru satisfacerea cerinţelor gospodăreşti (ștergare, fețe de masă) sau ale familiei (pânza de casă), cât și pentru decorul de interior, menționând aici scoarțele, lăicerele și păretarele ce folosesc drept materie primă lâna. Modelele prezente pe textilele țesute, ca și în cusăturile decorative sunt în special motive simbolice stilizate (pomul vieții, pasărea suflet) iar cromatica, în tonuri discret asortate, era realizată, cândva, din culori vegetale.

În unele sate, meşteşugurile țesutului, broderiei, cojocăritul și marochinăria formau odată o mică industrie. Covoarele, pânza de casă ștergarele, fețele de masă sau de perne măiestrit cusute și brodate, iile și cămășile cusute manual, cojoacele și căciulile, sumanele și chimirele sunt, astăzi, întâlnite preponderent în târgurile specializate, în lăzile de zestre ale caselor de la țară și, pe alocuri, decorează casa mare sau pensiunile rurale.

3d

Mai sunt însă comunități care păstrează tradiția țesutului, unele dintre cele mai iscusite fiind femeile din Ungureni, localitate aflată în partea de centru – est a judeţului Botoşani. Aici, meșterițele Maria Zoițanu, Aurica Cojocaru, Eugenia Apopii,lucrează lâna, cânepa, bumbacul și  borangicul la fel ca înaintașele lor. Textile din materiale naturale, vopsite în culori naturale, fac și ţesătoarele de la Văleni, un sat din Vaslui, frumuseţea ţesăturilor lucrate de aceste femei venind din  varietatea tehnicilor de ornamentare, dar nu în ultimul rând, şi a cromaticii.

Dincolo de Prut,  țesutul, broderia și croșetarea sunt generos reprezentate pe tot cuprinsul țării: ii minunat brodate de mână, în coloritul tradițional – roșu, alb și negru - fac Maria Ciobanu din Catranîc, Bălți sau Valentina Guțu din Gordineștii Noi, Edineț, covoare de lână vopsită natural, lucrate cu migală la război pot fi văzute la Ustia, Glodeni, în casa meșteriței Prascovia Pasat, sau în atelierele sau la târgurile unde sunt prezente Elena Spinei din Maximovca, Chișinău și Ecaterina Popescu din Clișova Nouă, Orhei. Tânăra meșteriță Violeta Palii din Vascăuți, Orhei a reușit să transpună motivele și materialele tradiționale într-o linie vestimentară sugestiv intitulată Tezaur.

Pentru doritori, la pensiunea rurală Casa Părintească din Palanca, raionul Călărași, se organizează ateliere de inițiere și creație pentru  broderie și tapiserie sau doar vizite în muzeul dedicat acestor meșteșuguri.

c3d artec

c3d artec


 

 

image


image
image