Image
image
image
image


 


Expoziția atelier de ouă încondeiate, Vaslui, aprilie

Înaintea sărbătorilor Pascale, expoziția e menită să aducă în memoria și atenția publicului vechiul meșteșug al încondeierii ouălor, tehnicile de relizare ale acestuia, precum și simbolurile desenului și coloristicii. Mesajul tradiției și al religiosului se regăsește și în icoanele pictate pe lemn sau sticlă, prezente, de asemenea, la această manifestare. Meșterii cei mai numeroși sunt din zona Sucevei, însă sunt și artiști locali care au deprins meșteșugul și duc mai departe tradiția în zonă.

Sărbătoarea comunei Bogdăneşti , sat Bogdăneşti, iulie

Sărbătoarea este legată de stejarul secular din comună, a cărui legendă spune că a fost plantat de însusi Ștefan cel Mare și la umbra căruia, de-a lungul anilor, domnul obișnuia să-și priponească armăsarul Se spune că acest copac, atestat documentar pe malul drept al pârâului Horoiaţa, în localitatea Corlăţeşti, a supraviețuit miraculos focului atunci când a fost atins de un trăsnet. De atunci datează și festivalul dedicat acestui simbol al locului. Arborele are o înăltime de 35 metri, diametrul tulpinei de 6,90 metri, coroana lui acoperă o suprafată de 120 metri pătraţi şi are o rază de 18 metri.

Vălenii în Sărbătoare, sat Văleni, august
Sub genericul Vălenii în Sărbătoare, în fiecare an au loc o serie de manifestări cultural artistice si religioase. Locuitorii comunei vasluiene participă la o slujbă religioasă, iar apoi la vernisajul unor interesante expoziţii de carte, artă plastică şi artă populară. Punctul de final îl constituie un program artistic deosebit susţinut de interpreţi populari cât şi numeroşi invitaţi.
Târgul Meşterilor Populari, Vaslui, septembrie
Târgul Meşterilor Populari este organizat de CJCPCT Vaslui în colaborare cu Consiliul Judetean Vaslui, Prefectura Judetului Vaslui, Primaria municipiului Vaslui si Casa de Cultura „Constantin Tanase“ Vaslui. Piaţa Civică din Vaslui devine anual oglinda artei populare românesti. Femeile din comuna Văleni expun cu mândrie produsele confecţionate de ele: ii, covoare, ştergare, laicere, traiste. Pe ţesăturile din lâna din acestă zonă, se întâlnesc motive populare vasluiene, unice pe raza judeţului. Ca de fiecare dată, un loc aparte, fascinant prin bogaţia şi măiestria modelelor şi culorilor folosite, îl ocupă ceramica. De la farfurioare minuscule, cu sute de irizaţii care se contopesc într-un joc miraculos şi până la obiecte din ceramică neagră, de o frumuseţe magică şi misterioasă dată de simplitate, de la vaze şi chiupuri de borş din lut simplu şi până la ulcioare cu forme unduitoare şi complicate.

Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă, Vaslui, decembrie

                Festivalul "Datini și obiceiuri de iarnă" și Festivalul "Steaua sus răsare", spectacole organizate de Prefectura Vaslui, Consiliul Județean, Inspectoratul pentru Cultură, Centrul Județean al Creației Populare și Casa de Cultură "Constantin Tanase" invită anual, în preajma Crăciunului, trupe de dansatori și colindători din comunele vasluiene și formații de teatru popular/jocuri cu măști care însuflețesc și colorează centrul localității într-o paradă care atrage sute de localnici veniți să admire costumele și scenariile tradiționale .

Alte festivaluri și sărbători locale:

Movila lui Burcel, festival folcloric, Movila lui Burcel, mai

Sărbătoarea Comunei Bălteni, manifestare tradiţională locală, sat Bălteni, mai

Flori pe Prut, festival de folclor, sat Vetrişoaia, iunie

Sărbătoarea Comunei Ivăneşti, manifestare tradiţională locală,  sat Ivăneşti, iulie

Sărbătoarea Comunei Albeşti, manifestare tradiţională locală, Albeşti, iulie

Festivalul Teiului, manifestare tradiţională locală, sat Epureni, iulie

Sărbătoarea satelor de pe Valea Racovei, serbare câmpenească, satele Laza, Poieneşti, Ivăneşti, Pungeşti, Gârceni, august

Sărbătoarea Comunei Vutcani, manifestare tradiţională locală, sat Vutcani, august

Festivalul Hora, festival folcloric al dansului tradiţional, sat Pădureni, septembrie

Fluieraşul Vasluian, festival judeţean de interpretare a muzicii populare româneşti la instrumente tradiţionale de suflat, sat Ştefan cel Mare, noiembrie

Jienii din Văleni, manifestare de teatru popular, sat Văleni, decembrie


image


image
image