Image
image
image
image


 


Expoziția interactivă ”Ouă Încondeiate”, Iași, aprilie

Anual, înainte de Sărbătorile Pascale, se organizează pe una dintre străzile de renume istoric din Iași, Strada Lăpușneanu, o manifestare dedicată meșteșugurilor legate de tradițiile de Paște, încondeierea ouălor și pictarea icoanelor. Evenimentul include demostrații, expoziție, vânzare și reunește meșteri populari din Moldova, cu precădere din Bucovina, unde sunt localități cu tradiție în acest domeniu.

Cucuteni 5000, Iași, iunie

Târgul de ceramică tradițională "Cucuteni-5000"  este una dintre cele mai ample manifestări de profil din Moldova. Creații ceramice din centre de renume din întreaga țară sunt expuse spre vânzare timp de trei zile într-un ambient de excepție, în Gradina Copou. Sunt mereu prezenți peste 150 de meșteri olari, reprezentând zonele Marginea, Radauti, Horezu, Vladest, Baia Mare, Deleni, Oituz, Corund și mai mulți sunt cei care vin sa-și cumpere un vas de lut, ca într-un pelerinaj închinat unuia dintre cele mai frumoase meșteșuguri. Se spune deja, ca plecând cu un obiect de aici, fie el cât de mic, acesta îți va purta noroc  tot anul.

Festivalul Internaţional de Artă Tradiţională, Iași, iunie

 Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, în colaborare cu Primaria Iaşi, organizează la Iaşi, în luna iunie, Festivalul Internaţional de Artă Tradiţională, având ca temă dialogul între culturi.  Muzeul organizator, are o experienţă de 8 ani în târguri naţionale ale meşterilor populari, având specialişti proprii, specializaţi pe domenii ale meşteşugurilor populare. Prin acest festival se urmăreşte: dialogul între culturi, deschiderea unei căi de comunicare între meşteri, trecerea în revistă a unor meşteşuguri tradiţionale actuale în ţară şi pe plan internaţional, învierea unor schimburi culturale ce presupun achiziţia de obiecte, transmiterea de tehnici şi meşteşuguri, achiziţia culturală a unor motive decorative, redeschiderea pentru omul modern a unor drumuri comerciale care în trecut au fost bătătorite de marchitani, facilitarea unor contacte comerciale între meşteri şi comercianţi, susţinerea şi încurajarea meşteşugarilor pentru a salva moştenirea culturală a omenirii.

 

Sărbătoarea comunei Cotnari , septembrie, sat Cotnari

Sărbătoarea îşi are rădăcinile în istoria comunei Cotnari, ea fiind sărbătorită sub numele de “ziua strugurilor” începând cu anul 1770, aşa cum reiese din Cronica Cotnarilor, care se ţinea cu regularitate în fiecare an, la 14 septembrie şi începea astfel: stropitul viilor cu aghiazmă de către preoţi, petreceri populare şi gustatul mustului pentru prima dată în acel an.

 

Trandafir de la Moldova, Iași, octombrie

Festivalul folcloric Trandafir de la Moldova, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, îşi desfăşoară anual un număr impresionant de forţe alcătuite din ansambluri populare din judeţele Iaşi, Vaslui, Vrancea, Suceava, Neamţ, Teleorman, cărora li se alătură grupul etnofolcloric Tălăncuţa din Chişinău. Iniţial, acest festival a debutat la Strunga, unde s-a desfăşurat timp de 20 de ani. Din motive întemeiate, acesta a fost mutat la Iaşi. Participanţii primesc premii şi trofee ale festivalului.

Târgul Meşterilor Populari, Iași,octombrie

 Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iaşi, în luna octombrie, organizează Târgul Meşterilor Populari. După cum se ştie, în fiecare an, sărbătoarea Sfintei Parascheva atrage zeci de mii de pelerini din întreaga Românie astfel aceştia având ocazia de a admira, dar în acelaşi timp şi de a achiziţiona, mărturii ale culturii populare romaneşti.
Pentru un plus de dinamism şi spectaculozitate, meşterii au asupra lor câteva unelte şi materie primă pentru efectuarea unor demonstraţii, precum şi costumul popular reprezentativ zonei din care provin.

 

Datini şi obiceiuri de iarnă, Iași, decembrie

Festivalul folcloric "Datini şi obiceiuri de iarnă", desfăşurat sub patronajul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Iaşi adună, anual zeci de ansambluri populare din judeţele Iaşi, Bistriţa Năsăud, Neamţ, Vaslui, Suceava, Republica Moldova , care ilustrează cele mai frumoase datini ale zonei înainte de Crăciun și de Anul Nou. Cete de colindători, de urători și alaiuri de măști își etalează talentul și repectul față de tradiție într-o minunată paradă pe străzile orașului, înainte de a concura pentru premiile care atestă autenticitatea și frumusețea spectacolului.

 

Alte festivaluri și sărbători locale:

Din bătrâni, din oameni buni, festival concurs al cântecului popular moldovenesc
Iași, martie
 
Sărbătoarea Comunei Todireşti, manifestare tradiţională locală, sat  Todireşti, mai

Serbările câmpeneşti Bârnova, manifestare tradiţională locală, sat  Bârnova, iulie

Sărbătoarea Comunei Lespezi, manifestare tradiţională locală, sat  Lespezi, iulie
Sărbătoarea Comunei Rediu, manifestare tradiţională locală, sat  Rediu,
august

Sărbătoarea Comunei Movileni, manifestare tradiţională locală, sat  Movileni, septembrie

Sărbătoarea Comunei Tomeşti, manifestare tradiţională locală, sat  Tomești,septembrie
Sărbătoarea Comunei Gropniţa, manifestare tradiţională locală, sat Gropnița, septembrie

Bătaia cetelor de la Ruginoasa, manifestare tradiţională locală, sat Ruginoasa, decembrie

Capra de la Popeşti, manifestare de teatru popular, sat Popești, decembrie

 


image


image
image