Image
image
image
image


 


Meșteri cioplitori în lemn, expoziție-concurs, Chișinău,  februarie
 
Expoziția, organizată de Centrul Național de Creație Populară și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală adună exponate ale meșterilor cioplitori în lemn de pe tot cuprinsul țării : Soroca, Nisporeni, Călărași, Fălesti, Florești, Orhei, Dubăsari, Criuleni, Hâncești, Căușeni, din orașele Bălți si Chișinău. Lucrările, jurizate în final, prezintă lemnul luând formele cele mai diverse, prelucrat în tehnici variate, în forme și decoruri tradiționale sau adaptate.

Expoziţia Internaţională Specializată de artă, expoziție atelier,Chișinău, iunie

Organizată de Uniunea Meşterilor Populari din Moldova și Centrul Naţional de Creaţie Populară din Moldova, manifestarea este în fapt, un atelier de creaţie deschis publicului ce are, astfel, ocazia sa participe la întreg procesul de creație și finisare a obiectului de artă populară, de la modelarea lutului, manuală sau la roata olarului, la decorarea prin pictare a ceramicii.

„La Nistru, la mărgioară”, festival-concurs,sat Șerpeni, raion Anenii Noi, iunie

Zeci de formații folclorice din Republica Moldova participă la acest festival-concurs dedicat muzicii şi dansurilor populare,  tradiţiilor şi obiceiurilor naţionale, precum şi meşterilor populari reprezentând cele mai cunoscute meșteșuguri din zonă.

Sărbătoarea cununilor de flori, Drăgaica, manifestare tradițională locală, sat Palanca, raionul Călărași, iulie

La Pensiunea-muzeu „Casa Părintească” se desfășoară o serie de manifestări închinate sărbătorii Drăgaicei sau Sânzâienelor, personaje legate, în mitologia populară, de roada holdelor. Pe lângă vizitarea muzeului pensiunii, cei prezenți asistă la ritualul confecționării cununilor, ateliere de creație pe malul lacului și un program folcloric.

Sărbătoarea primului snop de grîu, binecuvîntarea cailor, manifestare tradițională locală,  2 august, sat Palanca, raionul Călărași

Manifestările reînvie o serie de credințe și ritualuri aparținând calendarului agricol – ritualuri de jertfire a spicelor de grâu, aprinderea de ruguri din spice, binecuvântarea cailor -  împletite în spirit ludic cu dansuri, programe folclorice, târg de artizanat și de bucate tradiționale.


Festivalul Internaţional de Folclor "Hora Mare", festival de muzică și dans, Rezina, satele din raion, august

În cadrul acestui festival, considerat drept unul dintre cele mai prestigioase de gen din Molodva, evoluează formații de muzică și dans tradițional din țară și din străinătate, de notorietate fiind hora mare cu care se încheie lucrările zilele manifestării, precum și paradele de port popular  care deschid seria zilelor de sărbătoare.

Festivalul etniilor, festival multietnic, Chișinău, septembrie

Festivalul se desfășoară, de regulă, în cea de-a treia duminică a lunii septembrie și adună sute de reprezentanți reprezentând o parte dintre cele peste o sută de etnii care conviețuiesc pe teritoriul țării și organizații etnoculturale. Cultura și tradițiile etnice ale fiecăreia sunt aduse în atenția vizitatorilor prin standurile cu obiecte de artă tradițională, cu produse culinare specifice, sau improvizarea unor decoruri domestice tipice.
Festivalul este duplicat multe dintre centrele raionale, unde au loc, în această lună, programe cultural și artistice sustinute de minoritățile naționale.  

  

Alte festivaluri și sărbători locale:

Festivalul ”De urat v-am mai ura !”, festival concurs al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă Chișinău,Nisporeni, Orhei, alte raioane,  ianuarie

Festivalul internațional de muzică  Mărțișor, Chișinău, Nisporeni, Orhei, alte raioane, martie

Duminica la florii, festival folcloric, satele Cîşliţa Prut, Văleni, Giurgiuleşti, raionul Cahul, aprilie

Festivalul Pentru tine, Doamne, festival-concurs al cântecului popular pascal Chișinău, aprilie

Salonul meşterilor populari, expoziţie concurs a meşterilor populari, sat Manta
raionul Cahul, mai

La umbra stejarului bătrân, festival etnofolcloric, sat Cobalea, raion Șoldănești, iunie 

Festivalul Naţional al interpreţilor cîntecului folcloric ''Maria Drăgan'', festival concurs, sat Balaureşti, raionul Nisporeni, iulie

Nufărul Alb, festival folcloric internaţional, bienal, Cahul, iulie

De la lume adunate, festival concurs etnofolcloric, Orhei,septembrie

Festivalul Etniilor, festival interetnic, Cahul, alte raioane, septembrie

La vatra horelor Bucuriene , festival folcloric, sat Bucuria, raionul Cahul, septembrie

Bâlciul olarilor, târg de ceramică, sat Iurceni, raionul Nisporeni, septembrie

Festivalul interetnic, sat Palanca, raionul Călărași, septembrie

Festivalul Internațional de dans popular pentru copii, Chișinău, octombrie

Sărbătoarea vinului, festival etnic și oenologic, Orhei, octombrie

Florile Dalbe, festival de obiceiuri, Cahul, decembrie

Festivalul raional al cetelor de colindători, festival de datini și obiceiuri, Călărași, decembrie


image


image
image